Organ Bağışı Etkinliklerimiz
24 Mayıs 2018

ORGAN NAKLİ ÇALIŞMALARIMIZ

Ulusal Organ Ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi’ne göre ventilatörlü yoğun bakım yatağı olan her hastane donör kaynağı hastane olarak kabul edilmekte ve bu hastanelerde ulusal organ ve doku nakil sistemine bağlı olarak hizmet vermekte olan organ ve doku nakil koordinatörleri bulunmaktadır. Türkiye bu sistemde dokuz bölge koordinasyon merkezine ayrılmıştır.

Aksaray ilimiz Ankara Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı olup Aksaray devlet hastanesi 32 ventilatörü yoğun bakım yatağı ile donör kaynağı hastane olarak hizmet vermektedir ilk donör organizasyonunu 29.04.2011 tarihinde  gerçekleştirmiştir. Organ ve doku nakil koordinatörlüğü birimi hizmetleri Uz. Dr. Ayşegül AYKAÇ İBİŞOĞLU ve Hemş. Mevlüde ÖZTÜRK tarafından yürütülmekte olup yoğun bakım hastalarının beyin ölümü açısından takibi ve tespiti organ bağış işlemleri ve organ bağışını arttırmak amaçlı eğitimler birimimiz tarafından düzenlenmekte ve takip edilmektedir.

OrganDoku2.jpg

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybediyorlar.
Nakil yapılabilen organ ve dokular; böbrek, karaciğer,kalp,akciğer,pankreas ve ince bağırsak, kalp kapağı,kornea,kemik iliği ve deridir.

Hastanemizde 2011 yılından beri  15 beyin ölümü gerçekleşmiş, bunlardan 6 tanesi donör olmuş,bir çok hastaya umut olmuştur.

OrganDoku3.jpg

Organ nakli ekibimize emeklerinden ötürü teşekkür ederiz. Ellerinize sağlık....