Aksaray’da ilk defa diyabet ameliyatı yapıldı
11 Ocak 2019

Şeker hastalığına ameliyatla çözüm.

Aksaray’da ilk defa diyabet ameliyatı yapıldı

Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan ve ekibi, Aksaray’da ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Özkan tarafından mide küçültme (tüp mide) ameliyatlarından sonra, ilk defa diyabet/şeker ameliyatı (metabolik cerrahi) yapıldı.Metabolik Cerrahi web.jpg

Ameliyatla hasta insülin kullanmaktan kurtuluyor

Prof.Dr. Namık Özkan;  Metabolik cerrahi kan şekeri kontrolü standart tedaviler ile sağlanamayan, vücudunda belli bir insülin rezervi olan tip 2 diyabet hastalarına yapılır. Tip 1 diyabeti olan hastalara metabolik cerrahi uygulanmamaktadır.

Bu ameliyat hastanın diyabetinin yanı sıra kolesterol ve tansiyonla ilgili problemlerinin de düzelmesine yardımcı olmaktadır. Ameliyat olmuş kişilerde besin tercihleri, yeme düzeni değişir.    Kilo kontrolü eskiye göre daha iyi sağlanır. Ameliyat sonrası kişiler sıvı, yumuşak kıvamlı, normal beslenmeye aşamalı bir şekilde geçer ve yaklaşık 6 ay sonrasında sağlıklı her besini rahatlıkla tüketebilirler.

Yaklaşık 2.5-3 ay içinde hastanın vücudu kan şekeri kontrolünü sağlar ve hasta daha sağlıklı bir metabolizmayla hayatına devam eder.

Aksaray’da İlk diyabet/şeker ameliyatı, tip 2 diyabeti bulunan ve yıllarca insülin kullanan G.L. (57) isimli bayan bir hastaya yaptık.

G.L.  isimli bayan hastanın gerekli tetkik ve tahlilleri yaptık. Hastamız  tip 2 diyabeti bulunan bir hastaydı. Yaptığımız metabolik cerrahi yöntemi ile hastada tüp mide ameliyatına göre daha geniş bırakılan bir tüp mide ile birlikte ince bağırsak son kısmını midenin alt kısmına ikinci bir çıkış olarak ekledik. Bu sayede besin alımıyla birlikte vücutta daha kısa sürede insülin salınımı olarak hastanın kan şekeri düzenlenmiş olacak.

Yapılan başarılı bir operasyon sonrası hasta kısa sürede sağlığına kavuşarak, insülin kullanmak zorunda kalmayacak.

Başarı oranı yüzde 90’dır

Ülkemizde çok sayıda hastaya metabolik cerrahi uygulandığını ve hastaların insülin kullanmaktan kurtarıldığını söyleyen Prof. Dr. Özkan, uygun ve iyi seçilmiş hastalara yapıldığında metabolik cerrahide başarı oranın yüzde 90'a çıktığını söyledi.