Cildiye (Dermatoloji)
26 Şubat 2024




DERMATOLOJİ HİZMETLERİ

Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları (ağız mukozası gibi) ve cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir.

Günümüzde dermatolojik rahatsızlıklar genellikle yaşam biçimlerine, strese ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genel olarak Fiziki sebeplerle meydana gelenler, Parazitlerin sebep olduğu deri hastalıkları, Mikroorganizmaların sebep olduğu deri hastalıkları, Alerjik deri hastalıkları olarak sınıflanabilecek dermatolojik rahatsızlıkların teşhisi kolaydır ve uygun tedavi yöntemleri ile kolaylıkla baş edilebilir.

Dermatoloji Kliniği’nde dermatolojik muayene, takip ve tedavileri ile cilt uygulamaları uzman bir ekiple ve modern teknolojik yöntemlerle yapılmaktadır.

Dermatoloji bölümünde değerlendirilen ve Tedavi Edilen Hastalıklar;

Deride Enfeksiyon Hastalıklarının Takip ve Tedavisi, Mantar Hastalıkları

(Gövde, kasık ve ayak mantar hastalığının tanısı, tedavisi ve koruyucu tedbirler hakkında hastaların bilgilendirilmesi) Alerjik Hastalıklar ve Testlerin UygulanmasıAkne ve Benzeri Hastalıklar ve Tedavisi

(Deride yağlanma, kepeklenme ve sivilcelerin tedavisi) Ağız içi Hastalıkları ve Tedavisi ,

Deri Benlerinin Tanı ve Tedavisi, Dermatoskopi ile Ben Takibi Saç Hastalıkları ve Tüylenme Tedavisi,

Tırnak haslıkları ve Tedavisi ,Zührevi Hastalıklar (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar),PRP

(P.R.P, "Platelet Rich Plasma" bir kişinin kanının özel bir işlem ile trombosit yönünden zengin hale getirilmesi ve yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve dokuların yenilenmesi amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. PRP vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir.)

CİLT HASTALIKLARI İLE ETKİN MÜCADELE

İnatçı deri hastalıkları başarı ile kontrol altına alınabiliyor

Egzama, cildin duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzamada, kırmızı renkte, kaşıntılı ve kabuklanmış döküntüler görülür. Saç derisinde görülen kepek olarak tanımlanan seboreik dermatit her dört kişiden birinde görülür. Seboreik egzama, yalnızca saçlı deride değil, yüz orta hatta burun kenarı, kulak içi ve arkaları ile göğüs ve sırt orta bölgede de, hatta kaş içinde ya da göz kapağında bile görülebilir. Bu egzama yani kepek hayat boyu devam etmektedir. En yeni tanı yöntemleri, ayrıntılı muayene ve doğru tedavi planı ile egzama ve seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları kontrol altına alınabilmektedir.

Dijital Dermatoskop cihazı ile en doğru ben tanısı ve takibi

Her bireyin aylık periyodlarla kendi benlerini muayene etmesi gerekir. Bu muayene sırasında saptanan bende asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine işaret edebilir. Bununla birlikte değişik görünümlü, hızlı büyüyen, pigmente bir lezyonun saptanması durumunda da acilen bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Bu yöntemle vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonları belirlenir. Ardından her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanır. Dijital dermatoskop bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak malign melanom riskini gösteren bir indeks de oluşturur. Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Çıplak gözle erken evre melanom tanı şansı %60 iken dijital dermatoskopik inceleme ile %90’lara çıkar. Dijital dermatoskopi, ben takibinde ulaşılan son noktadır. Molemax dijital dermatoskopi ile derideki lekeler, benler değerlendirir, arşivlenir, raporlandırılır; böylece, benlerin belli aralıklardaki değişimlerinin saptanması ve incelenmesi bilgisayar ekranında kolayca yapılabilir. Hasta doktoru ile beraber bu değişimleri ekranda aynı anda eski bulgularla karşılaştırarak görülebilir.

Ayrıca rutin dermatolojik tedaviler

Elektrokoterizasyon

Kriyoterapi (buz tedavisi)

Küretaj

Punch biyopsi

Eksizyonel biyopsi

Mantar analizi ve kültürleri

Alerjide deri testi ( deri yama testi ve prick testi) ve Aşı uygulamaları birimimizde yapılmaktadır.

Kötü huylu deri tümörlerinin tanı ve takibi

KURUMUMUZDA PUVA CİHAZI MEVCUTTUR.

PUVA tedavi yöntemi nedir?

Kısa ve bilinen adıyla PUVA, deri hücrelerinin UVA ışınlarına duyarlılığını artıran, savunma sisteminin işleyişinin düzenlenmesini kontrol eden Psoralen maddesi ile Ultraviyole A (UVA) ışınlarının birlikte kullanıldığı, dermatolojik hastalıkların tedavisinde önemli bir yeri olan ve genel olarak foto(kemo)terapi olarak da adlandırılan bir tedavi yöntemidir.

PUVA tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır?

Deriyi ve gözü güneş ışığına karşı hassas hâle getiren, savunma sisteminin işleyişini kontrol eden psoralenin tablet şeklinde ilaç şeklinde alınarak suni güneş ışığı (UVA) ile birlikte uygulanan bir tedavi yöntemi olan PUVA; günümüzde genellikle sedef, vitiligo, atopik egzama, şiddetli liken plan, alopesi universalis, kronik kaşıntı, parapsoriasis ve mikozis fungoides (bir tür deri kanseri) olmak üzere, pek çok deri hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

PUVA, özellikle sedef hastalığının kronik ve büyük plaklı tiplerinde en iyi tedavi seçeneklerinden biridir. PUVA tedavisi gebelik ve emzirme dönemlerinde uygun değildir. Ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda çok zorunlu olmadıkça önerilmez. Başlangıç dozu cilt tipine göre belirlenir ve doz artırılır.

PUVA tedavi yönteminin başarı oranı yüksektir; fakat bu tedavi yöntemleri hastalığı tamamen ortadan kaldıramayabilir. Daha çok tam ya da kısmî iyileşme sağlayarak tekrarlama süresinin uzamasına neden olmaktadır. Çünkü hastalığın tekrarlamasında kişinin genetik yapısı, bağışıklık sistemi ve strese yanıtı etkili olmaktadır.

PUVA tedavi yöntemi nasıl uygulanır?

PUVA tedavisinde ağızdan çok sayıda bitkide mevcut olan deriyi ve gözü güneş ışığına daha hassas hale getiren bir madde olan psoralen tablet şeklinde alınarak UVA(suni güneş ışığı) ile birlikte uygulanır.

PUVA tedavi yöntemi kapalı bir kabin içerisinde yapılır. Tedaviye giren kişinin suni güneş ışığının tüm vücuduna eşit olarak dağıtılabilmesi için kabinin ortasında durması önem teşkil eder.

PUVA tedavisi başlangıç dozu cilt tipine göre belirlenir. Tedavi seansları kademeli olarak artırılır. Güneş ışınlarına kontrolsüz olarak maruz kalınmasının insan sağlığına riskleri göz önüne alınarak maksimum doz ve tedavi sürelerine dikkat edilmelidir.

PUVA tedavisi ilacın harici olarak uygulanması ile de uygulanabilir. İlaçlar deriye sürülüp, UVA ışını uygulanır. Bu tedavi özellikle avuç içi ve ayak tabanı tutulumu olan hastalarda tercih edilmektedir.

PUVA tedavisinde gözlerin korunması da büyük önem taşımaktadır. Zira tedavi sırasında UVA ışığı gözlere zarar verebilir. Bu durum koruyucu gözlüklerin kabin içerisinde iken ve ilaç alındıktan sonra dışarıda da kullanılmasıyla önlenebilmektedir.

PUVA tedavisi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

PUVA tedavisi süresince deri kuruluğu, kaşıntı, yanma, batma gibi şikâyetlerin azaltılması için haftada en az 2-3 kez duş alınması önerilir.

PUVA tedavisi esnasında üst solunum yolu enfeksiyonu, grip, idrar yolu enfeksiyonu vb geçirildiği takdirde ilgili hekim mutlaka bildirilmelidir.

Tedaviye gidilecek olan günlerde parfüm, kolonya gibi kozmetik ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Zira kozmetik ürünler derinin ışığa olan hassasiyetini artırabilir.

Tedavi sürecinde güneş ışığına çok fazla maruz kalınmamalı, şapka ve benzeri giyeceklerle vücudun açıkta kalan kısımları güneşten korunmalıdır.

Tedavi bitene kadar solaryum ve güneşlenmeden (doğal güneş banyosu) kaçınılmalıdır.

PUVA tedavisi süresince banyo esnasından kullanılacak olan liflerin yumuşak olmasına özen gösterilmelidir.

PUVA tedavisinden sorumlu uzman doktorun bilgisi dâhilinde nemlendirici kremler, losyonlar kullanılabilir.

Vücuttaki doğumsal ve sonradan oluşan benlerin üzeri PUVA tedavisine girmeden önce kapatılmalıdır.

Tedavi esnasında ilgili hekimin belirttiği yara izleri flasterlerle kapatılmalıdır.

Tedavi süresince alkol kullanılmaması önerilmektedir. Zira tedavi süresince alınacak alkol, normalden daha fazla zararlara neden olabilir.

Akla takılan her soruda ya da olası her sorunda doktora sormaktan ve bilgi vermekten kaçınılmaması tedavinin uyumla ve başarı ile yönetilmesi açısından önemlidir.

Dermatoloji polikliniklerimiz A blok zemin katta bulunmaktadır. Alerji testi polikliniğimiz aynı katta İmmünoloji polikliniği yanında hizmet vermektedir. Aynı katta ayrıca PUVA polikliniğimiz ve gerektiğinde 2 yataklı servisimizle hizmetinizdeyiz.


 

Uz. Dr. HÜSEYİN  SAMAN

Dr. Öğr. Ü. ŞEYMA  BAŞAR KILIÇ

Uzm. Dr.  HUZEYFE  KULU