Tedavi sırasında hastaya yardımcı olmak üzere; mevzuatın ve hastanemizin imkânlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde, tedaviden sorumlu doktorun uygun görmesine bağlı olarak, hastanın refakatçi bulundurma hakkı vardır. Bu hakkın nasıl ve ne zaman kullanılacağı hastanemizde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Hastanızın sağlığı açısından bu konuda bize yardımcı olmanızı ve hastanemizin refakatçi politikası çerçevesinde belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde hastanıza refakat etmeniz gerektiğini önemle belirtmek isteriz.
REFAKATÇİLERİN UYMASI GEREKEN KURALLAR
| AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ REFAKATÇİ UYMASI GEREKEN KURALLAR |
KODU:HD.YD.01 | Yayın Tarihi: Kasım 2011 | REV.TAR:NİSAN 2020 | Revizyon No: 07 | Sayfa Sayısı:1 |
Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın doktoru tarafından belirlenir ve refakatçi bir kişi ile sınırlıdır.
- Refakatçi hastane tarafından belirlenen kurallara uymak zorundadır.
- Refakatçi vizite ve tıbbi bakım sırasında hemşire ya da doktorunun izin verdiği müddetçe hastanın yanında bulunmalıdır. Ayrıca hasta bakımına hekimin izin verdiği ölçüde katılabilirler.
- İlgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastayı hastane dışına çıkarmamalı ve yatağını değiştirmemelidir.
- Refakatçi için bir refakatçi kartı/formu verilir.
- Sürekli kalan refakatçilerin yemekleri genel esaslar dahilinde kurumca karşılanır.
- Özellikli hasta gruplarının bulunduğu bölümlerde (Yoğun Bakım, Kadın Doğum, Yeni Doğan vb.), mevzuat, bilimsel norm ve ilgili bölümün giriş çıkış kuralları doğrultusunda hareket edilir.Hastanemiz yoğun bakımlarına refakatçi kabul edilmemektedir.
- Hastalarımıza huzurlu bir ortamın sağlanması için, refakatçilerin; hasta odası ve servis koridorlarında yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması, odalarda bulunana televizyonu başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kullanması, doktor vizite saatlerinde ve saat 22:00 den sonra telefonlarını kapatmaları veya sesini kısık tona ayarlamaları önemlidir.
- Hastaya dışarıdan yiyecek, içecek getirilmemesi ve diyetisyen kontrolü olmayan hiçbir yiyeceğin hastalara verilmemesi gerekmektedir.
- Lavabo ve tuvaletlerimizi temiz kullanınız, suları açık bırakmayınız.
- Hastane içinde kapalı alanlarda sigara içilmesi kanuni olarak yasaktır.
- Hasta yataklarına oturmayınız (sağlığınız ve ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için).
- Tedavi ve temizlik saatlerinde işlerin yürüyüşünü engelleyici davranışlardan kaçınınız.
- Hastanız için acil ihtiyaç duyduğunuzda yatak başında bulunan hemşire çağrı zilini kullanınız.
Bunların dışında sormak ve öğrenmek istediğiniz diğer konu ve sorularınız için servis hemşireleri ve doktorlarınızdan bilgi alabilirsiniz.
15.Odanızın camları açık olduğu zaman havalandırma sistemi otomatik olarak kapanmaktadır.Lütfen camlarınızı kapalı tutunuz.
ANLAYIŞINIZ VE İŞBİRLİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ...