BİRİMİZİN KAPASİTESİ
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku laboratuvarı A Blok 5 kat Göğüs Hastalıkları kliniği içerisinde hizmet vermektedir. Aynı anda 3 hastaya hizmet verilmektedir.Odalarımız kişiye özel tek kişilik olarak dizayn edilmiştir.
Kimler Uyku Laboratuvarına Başvurabilir?
Aşağıdaki şikâyetleriniz var iseGöğüs Hastalıkları Polikliniği hekimlerimize başvurunuz. Hekimlerimizin gerekli gördüğü durumlarda Uyku Kliniğimize yönlendirilirsiniz. Uyku Laboratuvarı sekreterliğimizce randevu verilmektedir. Ortalama randevu süremiz hasta yoğunluğuna göre değişmektedir.
*Uyku bozuklukları da dâhil olmak üzere, Tıkayıcı uyku hastalığı ( obstrüktif uyku apnesi ) Genellikle, aşağıdaki şüpheli belirtiler varsa
Gündüz uykululuk hali (gündüz uykuya dalma)
Gürültülü horlama
Uykuda Nefesin durması veya kesilmesi
Huzursuz uyku
*Polisomnografi de teşhis için yapılan, Diğer uyku bozuklukları şunlardır:
Narkolepsi
Periyodik bacak hareketleri bozukluğu; huzursuz bacak sendromu (genellikle uyku sırasında bacaklarda hareket)
REM davranış bozukluğu
UYGULAMA VE YAPMANIZ GEREKENLER
Burada tüm gece boyunca uygulanan “polisomnografi” denilen uyku tetkiki için bulunmaktasınız. Bu tetkik, şikâyetlerinize yönelik altta yatabilecek uyku hastalıklarının tespiti için yapılacaktır. Bunun için, akşam yemeğinizi yedikten sonra karnınız tok ve saçlarınız yıkanmış, temiz bir halde, saat 19:00’den sonra Uyku kliniğine gelmeniz gerekmektedir.
Burada, gece uyku teknisyenlerimiz ile tanışacaksınız. Onlar size gerekli işlemler yapılırken bilgi verecekler ve tüm sorularınızı cevaplayacaklardır. Gece uykunuz süresince sizi tetkik ve takip edebilmemiz amacıyla, uyku teknisyenlerimiz tarafından hazırlanacaksınız. Bu aşamada, gece beyin aktivitenizi izleyebilmek adına başınıza saçlı deri üzerine elektrotlar yapıştırılacaktır. Yapıştırma işlemi için önce uygun deri bölgesi krem ile temizlenecek, ardından elekrotlar, özel yapıştırıcı ile yapıştırılacaklar. Göz hareketlerinizi takip etmek için alın ve şakak bölgenize, çene hareketlerini izlemek için çene bölgenize ve bacak hareketlerinizi takip etmek amacıyla da bacak/ayak bileği bölgesine elektrotlar yerleştirilecektir. Gece boyunca kalp ritminizin kaydedilmesi amacıyla göğüs kafesine elektrokardiyografi (EKG) elektrotları yerleştirilecektir. Kandaki oksijen miktarını takip etmek için parmağınıza ‘oksimetre cihazı’ takılacaktır. Son olarak gece nefes azalması ya da durmasını gözlemleyebilmek amacıyla, göğüs kafesi ve karın bölgenizden geçen kemerler takılacak, burundan hava akımını ölçen küçük bir alet burun delikleriniz önüne yerleştirilecektir. Ayrıca, yukarıda belirtilenlere benzer şekilde size zarar vermeyecek, sizin hastalığına özgü diğer fizyolojik parametrelerin takibi için, ek elektrot/sensörler takılabilecektir. Tüm bu kayıt aletleri yerleştirildikten sonra yatırılacak ve tüm gece video kaydı altında olacaksınız. Bu aletler, bantlar ile sıkıca yapıştırıldığından, gece boyunca çıkma tehlikesi ile ilgili endişe yaşamanıza gerek olmayacaktır. Sabah uyanmanızı takiben tüm elektrotlar yerinden çıkartılacaktır. Yapılacak işlem ile ilgili olarak sormak istediğiniz ya da anlamadığınız kısımlar varsa, lütfen sorumlu hekime danışınız.
SONUÇLARIN ÇIKMA SÜRESİ
İşlem yapıldığı günden sonra 3-5 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Sonuç çıktığında sekreterliğimizce aranıp bilgilendirileceksiniz.